Ερευνητικα Πεδια

Αρχικη |    Ερευνητικά Πεδία

Ερευνητικά Πεδία

Το DigInHealth είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό εργαστήριο που επικεντρώνεται στις ψηφιακές καινοτομίες στη δημόσια υγεία. Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 2023 και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής έρευνας για την δημόσια υγεία, οδηγώντας σε μεταμορφωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Το εργαστήριό μας διευθύνεται από τον Αναπληρωτή. Καθ. Ιωάννη Κουμπούρο, ειδικός στον τομέα της δημόσιας υγείας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Μαζί με μια αφοσιωμένη ομάδα ερευνητών και συνεργατών, επιδιώκουμε πρωτοποριακές ερευνητικές πρωτοβουλίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ακολούθων:

Η Ρομποτική στην Υγεία

  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων της ρομποτικής για την παροχή βοήθειας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης με ιατρικές διαδικασίες και χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Μελέτη της χρήσης της ρομποτικής για φυσική αποκατάσταση και βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς με αναπηρία.
  • Εξέταση των ηθικών και κοινωνικών επιπτώσεων της ενσωμάτωσης της ρομποτικής σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Πληροφορική Υγείας και Ηλεκτρονικό Μητρώο Υγείας (ΗΜΥ)

  • Διερεύνηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής συστημάτων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για απρόσκοπτη διαχείριση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης.
  • Διερεύνηση της διαλειτουργικότητας και της ασφάλειας δεδομένων στην πληροφορική υγείας για τη διασφάλιση του απορρήτου και της ακεραιότητας των δεδομένων.
  • Ανάλυση του αντικτύπου της υιοθέτησης ΗΜΥ στην αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης και στα αποτελέσματα των ασθενών.

Ψηφιακές Παρεμβάσεις Υγείας

  • Ανάπτυξη και αξιολόγηση εφαρμογών υγείας για κινητές συσκευές για τη διαχείριση ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
  • Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της τηλεφροντίδας και της εικονικής παροχής υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
  • Μελέτη του αντίκτυπου των ψηφιακών παρεμβάσεων στην  υγεία όσον αφορά την εμπλοκή των ασθενών και την αλλαγή συμπεριφοράς τους σε θέματα υγείας.

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στη Δημόσια Υγεία

  • Αξιοποίηση αλγορίθμων ΤΝ για προγνωστική μοντελοποίηση και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.
  • Εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δεδομένων υγείας μεγάλης κλίμακας και τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων.
  • Ενσωμάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη δημόσια υγεία για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια.

Ανθρωποκεντρική Φροντίδα και Ψηφιακές Τεχνολογίες

  • Διερεύνηση του ρόλου των ψηφιακών τεχνολογιών στην ενίσχυση της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή και της κοινής λήψης αποφάσεων.
  • Διερεύνηση του αντίκτυπου της τηλευγείας και της εξ αποστάσεως παρακολούθησης στην ενδυνάμωση των ασθενών και στα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Αξιολόγηση της αποδοχής και της χρηστικότητας των ψηφιακών εργαλείων υγείας μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών.

Τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR), επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και μικτής πραγματικότητας (MR)

  • Διερεύνηση της χρήσης των VR/AR/MR στην κατάρτιση και εκπαίδευση στον τομέα της υγείας για επαγγελματίες υγείας.
  • Μελέτη των δυνατοτήτων των VR/AR/MR για εκπαίδευση ασθενών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων υγείας.
  • Αξιολόγηση του αντίκτυπου των VR/AR/MR σε εφαρμογές αποκατάστασης και θεραπείας.

Μάθηση βασιζόμενη στο παιχνίδι στη Δημόσια Υγεία

  • Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των προσεγγίσεων μάθησης με βάση το παιχνίδι στην εκπαίδευση σε θέματα υγείας και την αλλαγή συμπεριφοράς.
  • Ανάπτυξη σοβαρών παιχνιδιών και παιχνιδιοποιημένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημόσιας υγείας.
  • Αξιολόγηση του ρόλου του gamification στην προώθηση υγιεινών συμπεριφορών και στη βελτίωση της παιδείας για την υγεία.

Φορητές συσκευές και τεχνολογίες αισθητήρων

  • Ανάπτυξη και αξιολόγηση φορητών συσκευών υγείας για συνεχή παρακολούθηση ζωτικών σημείων και μετρήσεων υγείας.
  • Διερεύνηση της χρήσης τεχνολογιών αισθητήρων για έγκαιρη ανίχνευση καταστάσεων υγείας και εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας.
  • Αξιολόγηση της χρηστικότητας και της εμπειρίας του χρήστη των φορετών τεχνολογιών υγείας.

Κοιωνικά Δίκτυα και Ψηφιακή Επικοινωνία για την Προαγωγή της Υγείας

  • Μελέτη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για εκστρατείες αγωγής υγείας και αλλαγής συμπεριφοράς.
  • Ανάλυση του ρόλου των διαδικτυακών κοινοτήτων στην υποστήριξη ατόμων με χρόνιες παθήσεις.
  • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ψηφιακών στρατηγικών επικοινωνίας για την υγεία στην προσέγγιση διαφορετικών πληθυσμών.

Θέματα ηθικής και ιδιωτικότητας στην ψηφιακή υγεία

  • Διερεύνηση των ηθικών προκλήσεων που σχετίζονται με το απόρρητο δεδομένων, τη συναίνεση και την ιδιοκτησία στην ψηφιακή έρευνα υγείας.
  • Αντιμετώπιση πιθανών προκαταλήψεων και ανισοτήτων στις ψηφιακές τεχνολογίες και αλγόριθμους υγείας.
  • Ανάπτυξη δεοντολογικών κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών για την υπεύθυνη εφαρμογή ψηφιακών παρεμβάσεων υγείας.

Γνωστικός Αυτοματισμός (ΓΑ)

  • Ο Γνωστικός Αυτοματισμός (ΓΑ) είναι ένας τομέας έρευνας αιχμής στο εργαστήριό μας, όπου εξερευνούμε τη συγχώνευση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συστημάτων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να μαθαίνουν, να συλλογίζονται και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με φυσικούς τρόπους. Διερευνούμε πώς ο ΓΑ μπορεί να μεταμορφώσει την υποστήριξη αποφάσεων υγειονομικής περίθαλψης, την ανάλυση ιατρικής απεικόνισης και τις διαδικασίες ανακάλυψης φαρμάκων. Αξιοποιώντας τη δύναμη του ΓΑ, στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε την ιατρική ακριβείας, να βελτιστοποιήσουμε τα σχέδια θεραπείας και να επιτρέψουμε την εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών για καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Προσαρμοσμένη Εμπειρία Ασθενούς

  • Η προσαρμοσμένη Εμπειρία Ασθενούς είναι ένας τομέας έρευνας στο εργαστήριό μας,  που δίνει έμφαση στην εξατομικευμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα. Η έρευνά μας διερευνά τρόπους κατανόησης των μοναδικών αναγκών, προτιμήσεων και στόχων υγείας των ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρέχουν προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας και παρεμβάσεις. Διερευνούμε στρατηγικές εμπλοκής ασθενών, κοινές προσεγγίσεις λήψης αποφάσεων και τεχνικές καθοδήγησης υγείας για να ενδυναμώσουμε τους ασθενείς στη διαχείριση της υγείας τους. Με την προώθηση μιας εξατομικευμένης εμπειρίας ασθενούς, στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις ασθενή-παρόχου υγείας, να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση με τη θεραπεία και να επιτύχουμε καλύτερη ικανοποίηση των ασθενών και αποτελέσματα υγείας.

Internet of Medical Things (IoMT)

  • Το Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων (Internet of Medical Things – IoMT) είναι ένας τομέας έρευνας στο εργαστήριό μας, που εστιάζει στην ενοποίηση ιατρικών συσκευών, φορητών συσκευών και εφαρμογών υγειονομικής περίθαλψης για τη δημιουργία ενός συνδεδεμένου και βασισμένου σε δεδομένα οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η έρευνά μας διερευνά πώς οι τεχνολογίες IoMT μπορούν να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών, να βελτιώσουν τις κλινικές ροές εργασίας και να διευκολύνουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών. Αξιοποιώντας το IoMT, στοχεύουμε να επιτρέψουμε την απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ιατρικών συσκευών και συστημάτων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, παρέχοντας στους επαγγελματίες υγείας δεδομένα ασθενών σε πραγματικό χρόνο για ενημερωμένη λήψη αποφάσεων και εξατομικευμένη παροχή φροντίδας.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών (RPM)

  • Η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών (RPM) είναι ένας βασικός τομέας έρευνας στο εργαστήριό μας που στοχεύει να φέρει επανάσταση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Μέσω των τεχνολογιών RPM, διερευνούμε τρόπους για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, των συμπτωμάτων και των μετρήσεων υγείας των ασθενών, επιτρέποντας την προληπτική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και τη μετα-οξεία φροντίδα. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εύχρηστων και αξιόπιστων συστημάτων RPM που δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά στην υγειονομική τους περίθαλψη και να βελτιώνουν τα συνολικά αποτελέσματα υγείας. Αξιοποιώντας την RPM, επιδιώκουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ασθενών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας συνεχή φροντίδα και μειώνοντας την επιβάρυνση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Big Data & Analytics

  • Το εργαστήριό μας δίνει προτεραιότητα στην έρευνα μέσω των Big Data & Analytics για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες τεράστιων συνόλων δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης. Αναπτύσσουμε προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων για την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών από διάφορες πηγές, όπως ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, ιατρική απεικόνιση και δεδομένα γονιδιωματικής. Αξιοποιώντας μεγάλα δεδομένα, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την επιτήρηση των ασθενειών, να εντοπίσουμε τάσεις για την υγεία και να υποστηρίξουμε τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων στη δημόσια υγεία. Η έρευνά μας επικεντρώνεται σε ζητήματα επεκτασιμότητας, ασφάλειας δεδομένων και απορρήτου για να διασφαλίσει ότι τα βελτιωμένα μεγάλα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία συμβάλλουν σε ουσιαστικές και εφαρμόσιμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Ιατρική Ακριβείας

  • Η Ιατρική Ακριβείας είναι ένας σημαντικός ερευνητικός τομέας στο εργαστήριό μας, που εστιάζει στην προσαρμογή ιατρικών θεραπειών και παρεμβάσεων σε μεμονωμένους ασθενείς με βάση τον τρόπο ζωής τους, τους μοναδικούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η έρευνά μας διερευνά πώς η πρόοδος στη γονιδιωματική, το μοριακό προφίλ και η ανάλυση δεδομένων μπορεί να βοηθήσει εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και στοχευμένες θεραπείες. Διερευνούμε πώς η ιατρική ακριβείας μπορεί να βελτιώσει την πρόληψη ασθενειών, την έγκαιρη ανίχνευση και τα αποτελέσματα θεραπείας, οδηγώντας τελικά σε πιο αποτελεσματικές και ειδικές για τον ασθενή στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης. Με την προώθηση της ιατρικής ακριβείας, στοχεύουμε να φέρουμε επανάσταση στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης, να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των ασθενών και να συμβάλουμε στην προώθηση εξατομικευμένων προσεγγίσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Καθοριστικοί Κοινωνικοί Παράγοντες Υγείας (SDOH)

  • Η μελέτη των Καθοριστικών Κοινωνικών Παραγόντων Υγείας (SDOH) είναι ένας σημαντικός ερευνητικός τομέας στο εργαστήριό μας, που εστιάζει στην κατανόηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα και τις ανισότητες στην υγεία. Η έρευνά μας διερευνά τον αντίκτυπο της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της στέγασης και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στην υγεία του πληθυσμού. Διερευνούμε πώς η αντιμετώπιση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ισότητα στην υγεία, μειωμένες ανισότητες υγείας και βελτιωμένη συνολική ευημερία. Αποκτώντας πληροφορίες για τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, στοχεύουμε να ενημερώσουμε τις πολιτικές δημόσιας υγείας, τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες υπεράσπισης για τη δημιουργία υγιέστερων και πιο δίκαιων κοινοτήτων. Μέσω της έρευνάς μας, προσπαθούμε να προωθήσουμε την ισότητα στην υγεία και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

DigInHealth